sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Perunaa ja soosia.

Melkein aina ku haluan tehdä jottain ns. juhlaruakaa, ni teen lisäkkeeks veneperunoita. Tullee helposti, on keitinperunaa erikoisempaa (vaikka Miähen miälestä juhlaruakien aatelia onki valmiiks kuaritut keitinperunat. :D Mää en oo ihan sammaa miältä...) ja ainaki mein perhe tykkää. Mukulat kyl varmaan vaan sen takia ku on hauskan mallisia. Mut mitäs sen väliä, kunhan syävät. Pohja tälle reseptille on alunperin tullu anopilta, siältä oon apinoinu ja soveltanu. Soosina toimi tällä(ki) kertaa béarnaise, ja lisäks oli peuran ulkofileestä tehtyä grillipihviä. Juhlaruoan aihe oli tällä kertaa se irtisanoutuminen.

Fileistä otin kalvot irti ja leikkasin sen n. 300g pötkön neljään ossaan. Maustoin piänellä tilkalla grilliöljyä, rypsiöljyä, sormisualaa, mustapippuria ja valkosipulirouhetta. Miäs grillas ne pötköt, ne täytyy jättää mein miälestä reilusti mediumiks. Ku on käyny pakkasen kautta, ni uskaltaa mukuloillekki syättää. Mut sit niihin perunoihin.

HELPOT VENEPERUNAT

- Haluamas määrä perunoita (n. 3 issoo perunaa per aikuinen)
- rypsiöljyä
- mausteita maun mukkaan, esim. merisuala, valkosipuli, grillimauste tai rosmariini

Pese perunat, mut jätä kuaret. Lohko iso peruna n. 6-8 ossaan. Mää itte tykkään semmosista oikein rappeiks paahtuneista, ni ussein teen ohuempia ja paksumpia lohkoja. Mukulat saa ne paksummat, mää ja Miäs syädään sit ne käristynneemmät.
Laita perunat issoon kulhoon, lorauta päälle rypsiöljyä ja laita haluamas mausteet. Tällä kertaa meillä oli grillimausteversioita ku oli grillipihviäki.
Ku oot maustanu perunat, tullee tärkee jippo. Laita perunat mikroon pariks minuutiks, sillai et pikkasen alkaa kypsyä. Tullee sit uunisa paljo noppeemmin valmiiks. Mikrottamisen jälkeen paista uunin keskivaiheilla n. 200 asteesa, tai pikkusen yli. Paistoaika riippuu ihan siittä kuin rappeita niistä haluaa.

Jälleen kerran, helppoo ja hyvvää. Ja ne ylijääneet perunat voiki sit sohvalla lojuesa ja mukuloitten nukkuesa dippailla jääneeseen soosiin. :D

Ton verran niitä jäi. Eli ei taaska muistanu ottaa
kuvvaa ennen syämistä. :D
                                     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoikaa rohkeesti!