torstai 10. huhtikuuta 2014

Askel mukavuusalueen ulkopuolelle.

Keittiösä meinaan. Mein Ellastisen lempiruakaa on kala, oranssi kala jos tarkkoja ollaan. Tarkottaa siis uunilohta. Meillä ku kala = tavallistaki tavallisempi uunilohi. Tai jos oikein villiks heittäytyy ni kesällä grillattu. Mut kumminki. Satunnaista muikkukokeilua tai yksiä morkkiskalapuikkoja lukkuun ottamatta en oo minkään muunlaista kallaa laittanu. "Ku emmää ossaa, kauheen vaikeetaki semmonen.", tai sillai mää luulin.

Mein kauppareissut ja viikon ruakalistojen suunnittelu käy yleensä kauheen helposti. Siinä asiasa oon joustava, kysyn yleensä mukuloilta mitä ne tahtoo. Kuulostaa ehkä kamalan lepsulta "curling-vanhemmuudelta" (vauva-palstan lempitermi vässykkä-äideistä, mitkä antaa kaikki periks), mut niin kauan ku vastaukseks saa pottumuusia ja kallaa, kannaa ja riisiä tai perunasoppaa vaikka hampurilaisten sijaan, ni antaa mennä. Varsinki ku oon maailman miälikuvitukseton ruokalistan laatija.

Noh, jälleen kerran kysyin et mitäs syätäs ja vastaus oli, yllätysyllätys, kallaa. Olin jo vanhasta tottumuksesta paikallisen Prisman kalatiskillä valkkaamasa sitä ainasta lohifilettä ku huamasin et niäriä oli tarjouksesa. Ei sanonu niäriä mulle mittään, mut ajattelin kokeilla. Sain hyvät valmistusohjeet mukkaan, eiku jännityksellä testaamaan. Aloittamisen kynnystä madalsi se et kala oli valmiina fileenä, ruadotonki.

Mausteena oli limemehua - ja kuarta, rosépippuria ja kevyt suala. Voita ja rypsiöljyä pannuun ja file maustepuali alaspäin perrään. Pari minuuttia paistamista ja kääntö. Nahkapualta sai kans paistaa vaan sen pari minuuttia, sillai et tullee kivan rappee. Pannun tarttee olla aika kuuma. Ja tadaa, valmis. Kylkeen perunamuusia ja perus fetasalaatti. "Täältä tulee pottumuusiaaa", kilju mukulat kuarosa. Ja söi lautasens tyhjäks rippeesti. En tiä oliks alottelijan tuuria, mut tuli kyl tosi hyvvää. Kala jäi mukavan kosteeks ja meheväks ja lime teki raikkaan maun. Kannattaa kokeilla. :)

Kauhee arkipäivän oivallus et kaloja on siis muutaki ku lohi.

4 kommenttia:

 1. Oi, varmaan hyvvää! Mää kans usein mietiskelen, että kyllä pitäis kalaa syödä enemmän. Saatiin tuossa joku aika sitten herkutella appiukon paistamilla kuhafileillä ja voi mahoton että oli hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyl. Ja kaikenmaailmaset kuhat, siiat ym. on aina hyviä, varsinki jos joku muu tekkee. :)

   Poista
 2. Mää tykkään kans kuhasta (viittaan erellisseen kommenttiin, tiätty). ÄSsä aina vaatii kalatiskillä kultakallaa, eli savusilakoita. Kyl se niitä sit joskus syäki, joskus nirsoilee. Yks ei paljoo maksa. Lohta meilläki enimmäkseen syärään (=lohikallaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ella kans vinkuu niitä kultakaloja aina, mut oon nuuka ostamaan ku en itte tykkää. :)

   Poista

Kommentoikaa rohkeesti!